Păduchi de cap

Păduchii sunt insecte mici, care uneori parazitează capul omului. Nu au aripi atât de tipice altor insecte. Se mișcă datorită a trei perechi de picioare asemănătoare cu ghearele, care sunt adaptate să se prindă cu fermitate de păr. Păduchii se hrănesc doar cu sângele uman.

Corpul păduchilor este de formă ovală, alungit și turtit dorsoventral. Porțiunile bucale a lor sunt foarte adaptate pentru a străpunge pielea și a suge sânge. Zona abdomenului are spiraculi prin care insectele respiră. Larvele au 2-3 mm lungime, iar păduchii adulți au aproximativ 4 mm lungime.

trăiește pe
scalpul uman
formă ovală și
alungită
fără aripi
străpunge și suge
porțiunile bucale
suge sânge
este parazit

Lindini

Ouăle de păduchi numite lindini sunt de culoare albă sau sidefată și au cca 1 mm lungime. Imediat după depunerea lindinilor, femela le atașează de firul de păr folosind un material special asemănător cimentului. Lindinii pot supraviețui fără gazdă până la 2 săptămâni și pot fi o sursă de infestare. O parte importantă a tratamentului este, de asemenea, îndepărtarea mecanică a lindinilor din păr prin pieptănarea cu un pieptene cu dinți deși.

Ciclul de viață al păduchilor de cap

Păduchiul femelă trăiește aproximativ 40 de zile și depune aproximativ 300 de ouă în acest timp (aproximativ 8 ouă pe zi). Pentru lindini sunt necesare aproximativ 7 zile pentru a ecloziona și a elibera nimfele. Nimfa arată ca un păduchi adult și se hrănește cu sânge uman. După aproximativ 2 săptămâni nimfa este pe deplin matură și capabilă să se reproducă. Nimfa și păduchii adulți pot supraviețui fără gazdă până la 2 zile.

Life cycle of head lice - image

Cum se răspândesc?

Păduchii de cap trăiesc numai pe scalpul uman. Nu pot să sară, nici să zboare, nu se transmit de animalele domestice. Ele pot fi răspândite numai prin contact direct cu persoana infestată. Astfel, pentru a trece de la un cap la altul, păduchii așteaptă până când se produce contactul între capete. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent în timpul jocului, campingului sau taberelor de vară.

Infestarea poate avea loc și la școală și grădiniță. Păduchii se pot răspândi și prin împrumutarea articolelor personale, cum ar fi piepteni, perii, benzi de păr, perne, prosoape, pălării, eșarfe și haine.

Nu are de ce
să vă fie rușine

Diagnosticul confirmat de infestare cu păduchi este stresant și foarte dificil atât pentru copii, cât și pentru părinți. Este o problemă comună care poate afecta pe oricine. Tot ce trebuie să faci este să acționezi rapid și eficient.

Amintiți-vă că tratamentul de succes poate fi obținut numai prin efectuarea simultană a tratamentului tuturor persoanelor infestate. Prin urmare, nu trebuie să ascundeți problema și trebuie să anunțați părinții copiilor care au contactat cu fiul/fiica D-voastră despre o posibilă infestare.

Lindinile sunt ouă de păduchi foarte dure și care pot supraviețui fără gazdă până la 2 săptămâni.

Vezi mai puțin
Vezi mai mult