Sunt periculoși păduchii pentru sănătatea umană?

Mușcătură de păduchi provoacă o senzație neplăcută, iritantă de mâncărime și senzația de arsură a pielii. Acest lucru influențează asupra concentrației și chiar poate provoca eșec în reușita școlară. Scărpinarea permanentă a zonelor care au fost mușcate de păduchi poate provoca iritații ale pielii și infecțiil bacteriene. Saliva și fecalele parazitului pot provoca și reacții alergice, care se manifestă sub formă de erupții în zonele afectate (mai frecvent pe creștetul capului sau la ceafă). Infestarea cu păduchi de cap are consecințe negative și pe plan personal și social. Pediculoza provoacă un stres puternic și rușine, care rezultă din atitudinea negativă a celor din jur față de copilul infestat.

Păduchii provoacă mâncărime?

Senzația de mâncărime a capului poate fi, dar nu neapărat, un simptom al infestării cu păduchi. De menționat, că nu toți cei infestați cu păduchi au senzație de mâncărime. Senzația de mâncărime a capului poate avea mai multe cauze:

 

  1. În timpul mușcăturii păduchile își introduce saliva în rană, ceea ce provoacă senzația de mâncărime și arsură.
  2. Saliva și fecalele parazitului pot provoca reacții alergice, care crează senzația de arsură și mâncărime a pielii. La persoanele care sunt mai sensibile și predispuse la alergii, poate apărea o înroșire vizibilă pe linia de creștere a părului și după urechi.
  3. Uneori doar gândul la paraziți poate provoca mâncărimea și scărpinarea spontană a capului.
Cum se răspândesc păduchii?
  1. Păduchii de cap trăiesc numai pe scalpul uman.
  2. Nu pot să sară, nici să zboare.
  3. Nu se transmit de animalele domestice.

 

Ei se pot răspândi numai prin contact direct cu persoana infestată. Astfel, pentru a trece de la un cap la altul, păduchii așteaptă până când se produce contactul între capete. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent în timpul jocului, campingului sau taberelor de vară. Infestarea poate avea loc și la școală sau grădiniță. Păduchii se pot răspândi și prin împrumutarea articolelor personale, cum ar fi piepteni, perii, benzi de păr, perne, prosoape, pălării, eșarfe și haine.

Cum să verific dacă copilul meu are păduchi?

Cea mai bună soluție este verificarea regulată și pieptănarea părului cu ajutorul unui pieptene cu dinți deși. De asemenea, trebuie acordată atenție aspectului scalpului. Infestarea cu păduchi este însoțită de înroșirea locală a pielii capului, în special a locurilor de după urechi, în creștetul capului și la ceafă. La fel, pot apărea papule mici și sângerări, din cauza scărpinării pielii în locul iritat.

Îmi pot proteja copilul împotriva infestării cu păduchi?

Da, dar trebuie respectate anumite reguli. Explicați-i copilului că nu este permis să împrumute pălării, piepteni și benzi de păr de la alți copii. Riscul de infectare este mai mic dacă părul este scurt, împletit sau legat în coadă. Verificați părul copilului D-voastră de cel puțin două ori pe săptămână sau chiar în fiecare zi, dacă la școală sau grădiniță au fost detectate cazuri de infestare cu păduchi de cap. Pentru a vă proteja copilul de infestarea cu păduchi, utilizați în mod regulat un remediu care respinge păduchii, de exemplu Nitolic prevent plus.

Ar putea avea loc infestarea cu păduchi prin contactul cu lenjeria de pat sau prosopul?

Trebuie să știți că păduchii pot supraviețui fără gazdă până la 48 de ore. Aceasta înseamnă că păduchii pot intra cu ușurință în contact cu capul uman prin intermediul obiectelor de uz casnic infestate, cum ar fi lenjeria de pat sau prosoapele. Prin urmare, este extrem de important să curățați casa, să spălați toate obiectele personale ale copilului infestat, inclusiv hainele, prosoapele și lenjeria de pat.

Te poți infesta cu păduchi doar la școală sau la grădiniță?

Păduchii se răspândesc prin contact direct de la cap la cap. Astfel de contacte sunt cele mai frecvente la școală și grădiniță. Însă te poți infesta oriunde și de la oricine. Locurile de joacă, taberele și orice locuri aglomerate, cum ar fi troleibuzele, autobuzele sau avioanele sunt un mediu foarte favorabil pentru răspândirea păduchilor.

Păduchii pot fi îndepărtați prin spălarea părului?

Nu. Spălarea simplă a părului nu va elimina păduchii. Aceștea sunt rezistenți la imersia sau scufundarea în apă și la utilizarea șamponului obișnuit.

Ce să facem când suntem infestați?

Începeți imediat tratamentul. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să se efectueze tratamentul simultan al tuturor persoanelor din anturajul celui infestat cu păduchi. Casa trebuie curățată minuțios, deoarece păduchii pot supraviețui în afara scalpului uman – pe lenjerie de pat, pături, îmbrăcăminte, mobilier tapițat – chiar și două zile. Articolele care nu pot fi spălate trebuie să fie închise etanș în pungi de plastic timp de câteva zile, deoarece ouăle pot supraviețui chiar și până la două săptămâni în afara gazdei. Prin urmare, locurile în care poate fi prezent părul unei persoane infestate, cum ar fi covoare, fotolii, canapele și chiar tapițerie auto trebuie să fie bine aspirate. Toate articolele de toaletă pentru păr (perii, piepteni, elastice de păr etc.) trebuie aruncate și cumpărate altele noi.

Cât de repede poate fi reinfestată o persoană după o procedură eficientă de eliminare?

Reinfestarea poate avea loc imediat după eliminarea paraziților. O procedură eficientă nu înseamnă dobândirea rezistenței la o altă invazie a paraziților. Găsirea păduchilor vii după aplicarea tratamentului înseamnă că procedura a fost ineficientă. Cauzele pot varia:

 

  1. Rezistența păduchilor la soluția aplicată.
  2. Aplicarea unei cantități insuficiente de soluție pentru eliminarea păduchilor. O astfel de situație poate avea loc în cazul părului lung și des. Procedura trebuie repetată urmând cu strictețe instrucțiunile producătorului.
  3. Reinfestarea cu păduchi. Trebuie să verificați părul tuturor membrilor familiei pentru a exclude posibilitatea de infestare.