Cum să va dați seama că copilul D-voastră are păduchi?

28 iulie 2022, 08:19

Scărpinarea frecventă a capului de către copii ar trebui să crească vigilența părinților. O senzație de mâncărime a scalpului poate fi primul simptom al pediculozei și este adesea cauzată de o reacție alergică la saliva și excrementele paraziților. Mușcăturile de păduchi provoacă senzații de arsură și mâncărime la nivelul scalpului, ceea ce duce la necesitatea zgârieturilor continue și scade concentrația. De asemenea, aceste microrăni ar putea fi sursa de infecție bacteriană. Prin urmare, atunci când observați că copilul D-voastră se scarpină prea frecvent în cap, verificați imediat dacă nu cumva are musafiri nedoriți în păr.

Utilizați un pieptene cu dinți deși și metalici. Cu o iluminare bună, pieptănați părul șuviță cu șuviță de la rădăcini până la vârfuri. Puteți face acest lucru singur, folosind o pânză albă pe care puteți vedea cu ușurință păduchii în mișcare, nimfele și lindinii lor. Ștergeți pieptene după fiecare șuviță de păr pieptănată. Acordați o atenție deosebită locurilor de după urechi, în creștetul capului și la ceafă.

Păduchii sunt insecte mici, care pot parazita capul omului. Nu au aripi atât de tipice altor insecte. Se mișcă datorită a trei perechi de picioare asemănătoare cu ghearele, adaptate să se prindă cu fermitate de păr. Păduchii se hrănesc doar cu sângele uman. Corpul păduchilor este de formă ovală, alungit și turtit dorsoventral. Porțiunile bucale a lor sunt foarte adaptate pentru a străpunge pielea și a suge sânge. Zona abdomenului are spiraculi prin care insectele respiră. Larvele au 2-3 mm lungime, iar păduchii adulți au aproximativ 4 mm lungime.

Păduchiul femelă trăiește aproximativ 40 de zile și depune aproximativ 300 de ouă (lindini) în acest timp. Lindinii sunt atașați de păr cu o substanță asemănătoare cimentului. Lindinii sunt de culoare alb-sidefat. Sunt foarte rezistenți și pot supraviețui fără gazdă, departe de pielea scalpului chiar și până la două săptămâni.

Pediculoza este o infestare foarte frecventă în rândul copiilor de vârstă școlară și grădiniță. Când observați prezența păduchilor pe capul copilului D-voastră, nu intrați în panică. În prezent eliminarea păduchilor este mai ușoară decât credeți.